vrijdag 17 mei 2013

Zuurdesem

Het is even wat rustiger op deze blog. Niet dan Anna niets heeft te vertellen, integendeel. Maar, Anna is met duizend dingen bezig (figuurlijk dan). Eigenlijk is het de schuld van Paul Hollywood en de serie 'Bread' op de BBC. In één van de afleveringen werkt Paul met zuurdesem. En toen dacht Anna: 'Dat wil ik ook proberen.'




Zo gezegd, zo gedaan. Als je ook met zuurdesem wilt gaan werken: het duurt minstens 1 week voor het desem 'goed' (klaar) is en nog wat langer voor het echt op het toppunt gaat werken. Op het internet links en rechts wat opgezocht en de proef op de som genomen met verschillende te ontwikkelen desems:
- van spelt
- van rogge
- van tarwebloem


En, om het geheel compleet te maken, twee verschillende methodes gevolgd voor het maken van de zuurdesems. Dan kan Anna gelijk het kaf van het koren scheiden....



Volgens de eerste methode zet je je potjes eerst een paar uur buiten (en maar hopen dat er geen vogeltje poept ;-0 ). Daarna ga je de desems dagelijks voeden met 'een beetje bloem (rogge, spelt) en een beetje water'. Het klinkt niet echt wetenschappelijk en dat is het ook niet. Na 4 dagen heeft Anna de desems weggegooid. Ze ruiken niet fris en zien er niet appetijtelijk uit.




De tweede methode vind Anna op de blog Uit de keuken van Levine. Kijk, dat spreekt aan. Hoe ontwikkel je een zuurdesem, waarom doe je dat zo (en niet anders) en er wordt gemeten. Een gevleugelde uitdrukking is hier: 'Meten is weten'. Daarom spreekt de methode van Levine aan: meet wat je toevoegt.

Deze zuurdesems slaan wel aan. Inmiddels zijn ze een paar weken oud en staat er een tarwebloemdesem en een roggedesem in de koelkast. Nu zou Anna uit kunnen gaan leggen hoe je dat dan doet. Maar, Levine heeft het wiel al uitgevonden en op een uitstekende manier beschreven. Dat wiel vind je hier.



Voor mensen die niet het geduld hebben om zelf een desem te maken: als je in de buurt woont / komt: mail me maar. Dan kun je wat komen halen. Zorg wel dat je tarwebloem (of rogge) in huis hebt. Een actief desem moet je namelijk dezelfde dag nog voeden.




Inmiddels zijn er al wat creaties uit de oven gekomen. De één beter gelukt dan de ander. Alle begin is moeilijk tenslotte. Bovendien is goed gereedschap het halve werk. Bij zuurdesembroden zijn rijsmandjes bijna onontbeerlijk.



Waarom dat zo is kunnen jullie binnenkort lezen. Het bakken met zuurdesem kost overigens niet meer tijd dan het bakken van ´gewoon´ brood. Het is vooral lang wachten.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Oh wat leuk weer Anna! Je had al gemaild dat je 'papjes' had staan, jammer genoeg komt het er niet van om samen te bakken.. Al loopt het water me in de mond bij het zien van je foto's !! Lieve groet!!

Het lieve leven... zei

het blog van Levine vind ik superleuk, ze geeft ook cursussen hé..hier vlakbij Den Haag. Maar daar zijn echt wachtlijsten voor! Je schijnt er zo'n hoop van te leren. Ik ben benieuwd naar je verhaal over de rijsmandjes. Groetjes Petra

zeeuws knoopje zei

Wat zien die broden er mooi uit!
Typisch dat er toch steeds meer mensen zelf brood gaan bakken. (tenminste wat ik weet)